Viden om læsning
Af Heidi Lund |
Vi bliver mere empatiske af at læse bøger
Vi bliver bedre til at sætte os i andres sted, når vi læser bøger. Det er i hvert fald den gængse opfattelse, og i mange år er litteratur og empati derfor blevet kædet tæt sammen. Men hvad siger forskningen egentlig – er der noget om snakken? Det giver vi dig svaret på her.
Allerførst: Hvad er empati?
Før vi kan svare på, om bøger gør os mere empatiske, må vi være helt skarpe på, hvad empati er for en størrelse. Spørger vi ordbogen, får vi at vide, at empati handler om at “forstå og leve sig ind i andre menneskers følelser og situation”.
Empati gør os i stand til at se ud over vores egne følelser og sætte os ind i, hvordan andre har det, og hvorfor de gør, som de gør.
Men kan vi virkelig styrke den evne ved at læse bøger?
Hvilke bøger kan styrke vores empati?
Taler vi om børn og læsning, findes der masser af bøger om følelser og om at forstå hinandens ansigtsudtryk, kropssprog osv. Den slags bøger vil vi til enhver tid også anbefale, men det er ikke dem, det handler om i dette indlæg.
Studierne, der er lavet om læsning og empati, handler nemlig om skønlitteratur. Her bliver vi ikke undervist i at forstå følelser, men får lov at se verden gennem hovedpersonernes øjne og tanker – og det er det, der styrker vores empati.
Skønlitteratur gør os bedre til at forstå hinanden
Der er lavet et væld af undersøgelser, der handler om sammenhængen mellem empati og læsning. Det er dog ikke helt nemt at sammenligne dem. De er nemlig meget forskellige i deres tilgang. Men alligevel findes der nogle konklusioner, der kan gøre os klogere på spørgsmålet:
Flere studier viser, at sammenhængen mellem litteratur og empati bliver endnu mere tydelig, når læseren er følelsesmæssigt optaget af bogen.
Der er større empatiske reaktioner hos dem, der læser meget skønlitteratur, end hos dem, der kun læser lidt.
Det tyder på, at mennesker har lettere ved at involvere sig i teksten i en fysisk bog end eksempelvis på en iPad. Det kan derfor have betydning for udviklingen af empati, om du læser en fysisk bog eller en e-bog.
Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål om empati og læsning, men mange studier peger på en sammenhæng. Hvis du er mere interesseret i emnet, kan du læse mere i Bogpanelets udgivelse “Pejlemærker i aktuel forskning om læsning”.
Interesserer du dig for børns læsning?
Vi udgiver jævnligt artikler med viden om børns læsning og læring. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du bliver opdateret med den nyeste viden samt boganbefalinger og tilbud.
Samtykke
- Når du giver dit samtykke til at modtage elektronisk markedsføring fra os, siger du ja til at få nyheder, tilbud, inspiration, konkurrencer, besked om events m.v. via nyhedsbreve pr. e-mail og SMS.
- Ved at give dit samtykke accepterer du, at vi bruger dine personoplysninger for at sende dig information om tilbud, nyheder m.v. Det kan du læse mere om i vores privatlivspolitik under overskriften “Nyhedsbreve og markedsføring”.
- Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og afmelde dig vores nyhedsbreve ved at følge linket i det enkelte nyhedsbrev eller sende os en mail på kontakt@tuk.dk.
Betjeningen er enkel og intuitiv, og på displayet kan du følge med i, hvor langt du er kommet i lydbogen, se status på højtaleren, fejlmeddelelser m.m.
Andre historier fra TUK
Bag om TUK
Af Heidi Lund |
Så du TUK i TV 2 Nyhederne?
I december 2023 var TV 2 Nyhederne forbi TUK for at lave et indslag om, hvordan vi vil motivere børn til at læse mere i fysiske bøger. Her kan du læse mere om, hvordan dagen forløb, og hvad der kom...
Viden om læsning
Af Heidi Lund |
Bliver børn bedre læsere af at høre lydbøger?
Får vores børn egentlig det samme ud af en lydbog som den gode gamle papirbog, når det gælder læsning og læring? Det dykker vi ned i her, og du får også svaret på, hvordan dit barn lærer allermest ...
Bag om TUK
Af Heidi Lund |
Hvordan TUK blev løsningen på en udfordring, mange familier kender
Når motivationen til at læse ikke er så stor, skal der nogle gange kreative løsninger til. Det blev begyndelsen på TUK.