Bag om TUK
Af Heidi Lund |
Sådan satte TUK gang i læselysten hos Sofies søn Anker
I et hyggeligt hus midt i den nordjyske natur bor Sofie Vandborg med sin mand og deres tre drenge på tre, syv og ni år. De to ældste drenge går i hjemmeskole, og naturligvis er læsning også på skoleskemaet. Men lige præcis med læsningen oplevede Sofie udfordringer.
Et friskt pust til den dalende læsemotivation
Sofie hjemmeunderviser sine to ældste drenge, og derudover er hun ved at uddanne sig til lærer. Derfor var hun også optaget af at løse de udfordringer med læsning, familien oplevede:
“Vi kunne mærke herhjemme, at læsemotivationen og progressionen var lidt dalende. Vi havde stået i stampe i noget tid. Derfor syntes vi, at TUK gav rigtig god mening.”
For Sofie og især hendes ældste søn Anker har TUK været et kærkomment friskt pust, der har givet nyt liv til læsetræningen derhjemme. Ifølge Sofie har de fået en ny måde at anskue læsningen på, og det har især haft betydning, at drengene nu kan få oplevelsen af at læse en hel bog fra ende til anden.
Sådan bruger Sofie og familien TUK til at motivere
Hjemme hos familien har de udviklet deres helt egen måde at bruge TUK på. Den er med til at give Anker succesoplevelser, når han skal læse en ny bog for første gang.
“Han hører historien først. Derefter hører han den, mens han følger med i bogen med fingeren og kigger på billederne. Efterfølgende læser han den måske højt for mig eller min mand og får oplevelsen af, at han har læst en hel bog.”
Samtidig ser Anker også de længere ord i bogen og får sat dem ind i en kontekst, hvilket gør det lettere for ham at huske ordene næste gang og genkende dem i andre bøger.
Anker har fået fornyet læseselvtillid og mod på at læse mere
Netop oplevelsen af at læse en hel bog – og også de lange ord – har givet Anker helt ny selvtillid, når det gælder læsning.
“Det har givet ham selvtillid og mere mod. Nu kigger han på bøgerne og siger: “Når jeg kan læse den her, kan jeg nok også snart læse den der,” siger Sofie Vandborg.
… men TUK er ikke kun for de store børn
Det er dog ikke kun Anker, der holder af at finde en bog frem og lytte til den med TUK Speakeren. Også lillebror Viggo kan finde på at sætte sig med en bog, selv om han er tre år og derfor ikke læser selv endnu.
Han nyder bare at se på billederne og lytte til historierne – lige nu er det især de farverige bøger om Gurli Gris, der er populære hos familiens yngste.
Interesserer du dig for børns læsning?
Vi udgiver jævnligt artikler med viden om børns læsning og læring. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du bliver opdateret med den nyeste viden samt boganbefalinger og tilbud.
Samtykke
- Når du giver dit samtykke til at modtage elektronisk markedsføring fra os, siger du ja til at få nyheder, tilbud, inspiration, konkurrencer, besked om events m.v. via nyhedsbreve pr. e-mail og SMS.
- Ved at give dit samtykke accepterer du, at vi bruger dine personoplysninger for at sende dig information om tilbud, nyheder m.v. Det kan du læse mere om i vores privatlivspolitik under overskriften “Nyhedsbreve og markedsføring”.
- Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og afmelde dig vores nyhedsbreve ved at følge linket i det enkelte nyhedsbrev eller sende os en mail på kontakt@tuk.dk.
Betjeningen er enkel og intuitiv, og på displayet kan du følge med i, hvor langt du er kommet i lydbogen, se status på højtaleren, fejlmeddelelser m.m.
Andre historier fra TUK
Bag om TUK
Af Heidi Lund |
Så du TUK i TV 2 Nyhederne?
I december 2023 var TV 2 Nyhederne forbi TUK for at lave et indslag om, hvordan vi vil motivere børn til at læse mere i fysiske bøger. Her kan du læse mere om, hvordan dagen forløb, og hvad der kom...
Viden om læsning
Af Heidi Lund |
Bliver børn bedre læsere af at høre lydbøger?
Får vores børn egentlig det samme ud af en lydbog som den gode gamle papirbog, når det gælder læsning og læring? Det dykker vi ned i her, og du får også svaret på, hvordan dit barn lærer allermest ...
Bag om TUK
Af Heidi Lund |
Hvordan TUK blev løsningen på en udfordring, mange familier kender
Når motivationen til at læse ikke er så stor, skal der nogle gange kreative løsninger til. Det blev begyndelsen på TUK.