Viden om læsning
Af Heidi Lund |
5 enkle tips til mere læselyst
Det er fantastisk at læse og lade sig opsluge af historiernes forunderlige verdener. Men når man er barn, er der også mange andre ting, der kalder på opmærksomheden. Ting, der skal udforskes og opdages. Derfor kan det være svært at sætte sig ned og få slået op på den første side i bogen. Der skal læselyst og motivation til.
Den gode nyhed er, at du som forælder kan gøre vejen til læsningen kortere for dit barn, så det bliver en naturlig del af hverdagen at finde bøgerne frem og lade sig underholde af de mange fantastiske historier. Du kan begynde med de fem enkle tips, vi har samlet her:
1: Gør læsesituationen hyggelig
Forsøg at gøre læsningen til noget, barnet ser frem til, og som ikke føles som en pligt. Måske skal hun eller han ikke sidde ved spisebordet, men i sofaen? Måske i en hule på værelset? Måske skal der en kop te eller kakao til? Der er masser af muligheder for at tilføje lidt hyggelig stemning, og du vil måske opdage, at der ikke skal så meget til. Sommetider handler det blot om at bryde hverdagens rammer en lille smule for at gøre læsestunden en tand mere magisk.
2: Vælg emner, dit barn interesserer sig for
Vi har alle favoritter fra vores egen barndom, der betyder noget helt særligt for os. Men måske er det ikke de bøger, der vækker dit barns læselyst. Prøv at undlade at tænke for meget over, om dit barn læser “gode" eller "rigtige" bøger i din optik. Det handler langt mere om, hvad der giver dit barn lyst til at læse. Der bliver udgivet masser af gode børnebøger i dag, og selv om det er en god ide at krydre med de gode klassikere, vil mange børn også være begejstrede for at kunne spejle sig i de nyere fortællinger.
3: Gør bøgerne lette at finde
Hvis du godt kunne tænke dig, at dit barn indimellem selv griber en bog, skal bøgerne være lette at få øje på. De kan f.eks. stå i en bogreol i børnehøjde på værelset eller i stuen. Tilgængelighed er nemlig nøglen – og når dit barn kan se bøgerne, bliver hun eller han også mindet om dem og får måske lyst til en læsestund. Og spørger du os, er bøger desuden noget af det mest dekorative, der findes.
4: Vær selv en god læse-rollemodel
Børn gør som bekendt ikke altid, som vi siger – men de kopierer det, vi gør. Derfor kan du gøre bøger til en naturlig del af dit barns liv ved selv at læse. Vi ved godt, at det ikke altid er let at finde tiden til at fordybe sig i en bog, men måske den kan få lidt plads på en langsom lørdag formiddag, i ferierne, eller hvornår der nu er lidt mere tid at gøre godt med.
5: Skab gode tilbagevendende læseritualer
Der er flere fordele ved at skabe et godt læseritual på et fast tidspunkt. For det første hjælper det jer med at huske læsningen. For det andet giver det mulighed for at gøre læsningen til noget hyggeligt, dit barn kan se frem til. Måske er der en fast ugedag, hvor en søskende er af sted til gymnastik eller fodbold, og der er lidt mere ro i huset? Måske skal der læses under morgenmaden i weekenden? Lidt som under punkt 1 handler det om at gøre læsningen hyggelig, så læseritualet ikke bliver en pligt, men noget at se frem til.
Interesserer du dig for børns læsning?
Vi udgiver jævnligt artikler med viden om børns læsning og læring. Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du bliver opdateret med den nyeste viden samt boganbefalinger og tilbud.
Samtykke
- Når du giver dit samtykke til at modtage elektronisk markedsføring fra os, siger du ja til at få nyheder, tilbud, inspiration, konkurrencer, besked om events m.v. via nyhedsbreve pr. e-mail og SMS.
- Ved at give dit samtykke accepterer du, at vi bruger dine personoplysninger for at sende dig information om tilbud, nyheder m.v. Det kan du læse mere om i vores privatlivspolitik under overskriften “Nyhedsbreve og markedsføring”.
- Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og afmelde dig vores nyhedsbreve ved at følge linket i det enkelte nyhedsbrev eller sende os en mail på kontakt@tuk.dk.
Betjeningen er enkel og intuitiv, og på displayet kan du følge med i, hvor langt du er kommet i lydbogen, se status på højtaleren, fejlmeddelelser m.m.
Andre historier fra TUK
Bag om TUK
Af Heidi Lund |
Så du TUK i TV 2 Nyhederne?
I december 2023 var TV 2 Nyhederne forbi TUK for at lave et indslag om, hvordan vi vil motivere børn til at læse mere i fysiske bøger. Her kan du læse mere om, hvordan dagen forløb, og hvad der kom...
Viden om læsning
Af Heidi Lund |
Bliver børn bedre læsere af at høre lydbøger?
Får vores børn egentlig det samme ud af en lydbog som den gode gamle papirbog, når det gælder læsning og læring? Det dykker vi ned i her, og du får også svaret på, hvordan dit barn lærer allermest ...
Bag om TUK
Af Heidi Lund |
Hvordan TUK blev løsningen på en udfordring, mange familier kender
Når motivationen til at læse ikke er så stor, skal der nogle gange kreative løsninger til. Det blev begyndelsen på TUK.